Når det man skal udvikle bogstaveligt talt er atomfysik, er vejen til markedet lang. Det er et grundvilkår for atomreaktor-startuppet Seaborg Technologies. Men fysikerne bag det uhyre ambitiøse projekt er ikke i tvivl om, at deres nye reaktordesign kan lade sig gøre. Og hvis det med funding, timing og dygtighed lykkes virksomheden, skal omsætningen om et årti tælles i milliarder.

Det begyndte egentlig som et frivilligt projekt, hvor et par håndfulde kemikere og fysikere brugte fritiden på at løse klimaudfordringen. De ville udvikle en ny og mere sikker type atomreaktor baseret på flydende salt. En omdiskuteret men CO2-venlig teknologi, der kunne bygges ind i en container, masseproduceres og sendes ud i hele verden.

”Vi var en frivillig organisation, fordi vi godt kan lide det, vi laver. Men vi kan ikke leve af at være frivillige. Hvis vi skal bygge en reaktor, så skal vi hente store beløb hjem, og ingen ligger inde med 100 millioner dollars, som de investere i en sjov ide eller en ideologisk drøm,” siger Troels Schönfeldt, der har været med til at forme Seaborg Technologies, siden det var en frivillig organisation.